¿Que és la ‘gamificació?

La ‘gamificació’ o ‘ludificació’ s’entén com la implementació d’activitats amb elements associats al joc amb la finalitat de resoldre problemes, o en el nostre cas l’aprenentatge de llengües estrangeres.

Si bé l’ús de jocs normalment s’associa als nens, a EADI creiem que és important que els alumnes de totes les edats tinguin una experiència d’aprenentatge de l’idioma amena i motivadora. Divertir-se involucra els alumnes i converteix l’activitat acadèmica, normalment vinculada amb la idea de deures i exercicis, en una tasca grata.

La nostra coordinadora d’anglès de grups de joves i adults, Anna Catalán, parla en concret de les eines lúdiques a Internet: “la immediatesa dels jocs online a l’aula ens ajuda a mantenir als alumnes motivats”. Els nostres alumnes estan ja familiaritzats amb els jocs que ofereixen les plataformes Quizlet i Kahoot, en les quals utilitzem targetes digitals i jocs interactius de preguntes i respostes en els quals els alumnes competeixen individualment o en grup.

A més dels jocs online, a EADI tenim una gran varietat de jocs de taula com el clàssic Scrabble que usem per a practicar formació de paraules o Taboo, que ajuda als alumnes a desenvolupar fluïdesa en la seva producció oral en qualsevol idioma. Laura Guiu, professora d’anglès, italià i francès comenta: “utilitzo els jocs de moviment a les meves classes amb infants, ja que crec que són una eina molt potent per mostrar-los -hi que l’anglès, francès o italià també serveixen per  jugar i passar-s’ho bé. Considero que el joc és un element clau per ajudar a integrar el nou idioma espontàniament”.

Qualsevol activitat pot convertir-se en un joc que desafiï els nostres alumnes a utilitzar l’idioma que es vol aprendre de manera creativa, i com hem dit en articles anteriors: amb un propòsit.